Høstsupper.
Suppe med stekt blomkål
Kremet, smakfull og rask å lage. Denne blomkålsuppen passer både til hverdag og helg. Husk at du finner gryter og kjøkkenutstyr hos Kitch’n.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: Under 1 time
Antall personer: 2–4
Ingredienser
2 poteter
2 vårløk
700 g blomkål, vasket og delt i buketter (ca. 1 middels stor blomkål)
Olivenolje
800 ml grønnsakskraft (til kålen og potetene er dekket)
200 g fløte eller kokosmelk
Spisskummen
1 ss sitronsaft (eller litt mer etter smak)
Salt og nykvernet pepper
1 brett med rødbet- eller karsespirer
4 reddiker
Eventuelt spiselige blomster, friske eller tørkede, til pynt
Slik gjør du
1. Skrell og skjær potetene i grove terninger. Skjær vårløken i små biter. Stek dette sammen med blomkålbukettene i litt olivenolje i en kasserolle i 5–7 minutter, til blomkålen er lett gyllen. Hell over grønnsakskraft til grønnsakene er dekket, og la det småkoke på middels varme i ca. 20 minutter.
2. Når grønnsakene er møre, kjør suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte eller kokosmelk gradvis, og smak til med spisskummen, sitronsaft, salt og pepper.
3. Vask reddikene og skjær dem i tynne skiver.
4. Dander suppen med spirer, reddiker og gjerne spiselige blomster. Server suppen varm.
Suppe med rosenkål
En varmende suppe som gjør godt for både kropp og sjel. Denne rosenkålsuppen med kokos og ingefær gir ekte høstkos rundt bordet. Du finner gryter og kjøkkenredskaper til matlagingen hos Kitch’n.
Vanskelighetsgrad: Middels
Tid: Under 1 time
Antall personer: 4–6
Ingredienser
• 1 ss kokosolje
• 4 små løker (røde eller gule), skrellet og skåret i terninger
• 4 cm ingefær, skrellet og revet
• 1,5 kg rosenkål, vasket og halvert + 200 g ekstra til pynt
• 2 ss karripulver
• 2 ss rød karripasta (valgfritt)
• Salt og nykvernet pepper
• 1 liter grønnsaks- eller kyllingbuljong
• 400 ml kokosmelk (1 boks)
• Saften av ½ sitron
• 1 ss olivenolje
Slik gjør du
1. Varm kokosoljen i en gryte på middels varme. La løken mykne i ca. 10 minutter, uten at den blir brun. Tilsett ingefær, rosenkål, karripulver og eventuelt rød karripasta, og stek i 1 minutt. Smak til med salt og pepper, og hell deretter i den varme buljongen.
2. Kok opp, legg på lokk og la det småkoke i ca. 10 minutter. Tilsett kokosmelken og la suppen småkoke videre i ca. 20 minutter, eller til rosenkålen er helt myk.
3. Kjør suppen jevn og kremet med en stavmikser eller i blender. Rør inn sitronsaften.
4. Til pynten: Fjern bladene fra de ekstra rosenkålene. Legg bladene på et stekebrett, drypp over olivenolje og krydre med salt og pepper. Bak ved 200 °C i 8–10 minutter, til de er gylne og sprø.
5. Dryss de bakte rosenkålbladene over suppen rett før servering.